Werken in een multi-user omgeving

Geschreven door Martijn Visser op 18-7-18 10:15

Allereerst: SOLIDWORKS PDM is in een omgeving met meerdere gebruikers de beste oplossing om samen aan dezelfde bestanden te werken. Daarnaast biedt het veel extra, nuttige functionaliteiten. Echter, voor kleine of groeiende organisaties staat SOLIDWORKS PDM misschien niet op uw prioriteitenlijst. Om de kloof tot PDM te overbruggen, leg ik in deze tech blog een optie in SOLIDWORKS uit waarmee u eenvoudiger tegelijkertijd met dezelfde bestanden kunt werken.

Een klein voorbeeld om bovenstaande te verduidelijken: als een engineer een assembly opent, krijgt hij schrijftoegang tot de assembly en toegang tot alle part bestanden in de assembly. Wanneer een andere engineer één van de onderdelen van diezelfde assembly opent, kan hij deze niet bewerken vanwege de alleen-lezen status.

Om dit op te lossen, kunnen we een optie in SOLIDWORKS gebruiken die het voor één gebruiker mogelijk maakt om de assembly op het hoogste niveau te bewerken, terwijl andere gebruikers de parts van die assembly kunnen bewerken.

De samenwerkingsopties instellen

Om te beginnen, gaat u naar Tools – Options, of Options op de Standard toolbar. Selecteer Collaboration.

Een aantal opties kunnen worden ingesteld:

  • Enable multi-user environment
    Dit maakt het mogelijk om de andere opties in te schakelen
  • Add shortcut menu items for multi-user environment
    Menu items Make Read- Only en Get Write Acces zijn beschikbaar in het File vervolgkeuzemenu voor part en assembly documenten of als u een rechter-muisklik geeft op assemblycomponenten in de FeatureManager design tree of de grafische weergave.

Nu kunt u de alleen-lezenstatus van elke onderdeel in uw assembly beheren door er met de rechtermuisknop op te klikken en Make Read-Only te selecteren.

Hierdoor kan een andere gebruiker schrijftoegang krijgen tot dat component. Bij een part bestand gaat u naar het vervolgkeuzemenu File en selecteert Get Write Acces.

  • Check if files opened read-only have been modified by other users
    Controleer de bestanden die u hebt geopend als alleen-lezen met de interval die is opgegeven in Check Files every X minutes, om te zien of de bestanden op één van de volgende manieren zijn gewijzigd (Let op: lightweight componenten worden niet gecontroleerd:
    • Een andere gebruiker slaat een bestand op dat u in SOLIDWORKS geopend heeft, waardoor uw bestand verouderd is
    • Een andere gebruiker stopt de schrijftoegang tot een bestand dat u in SOLIDWORKS hebt geopend door het bestand alleen-lezen te maken. Dit geeft u de kans om de schrijftoegang te krijgen.

Wanneer het systeem een wijziging detecteert, wijst een tooltip in de rechter benedenhoek van de grafische weergave naar een pictogram op de statusbalk. Door op het pictogram te klikken, krijgt u toegang tot het Reload dialoogvenster.

Wanneer u de status van alleen-lezenbestanden handmatig wilt controleren, klikt u op Check Read-Only Files in de Standard toolbar. Het is mogelijk dat deze optie niet beschikbaar is in de Standard toolbar. In dat geval kunt u deze toevoegen door naar Tools – Customize te gaan. Hier vindt u de optie onder het tabblad Commands, categorie Standard. Vervolgens kunt u het naar de gewenste locatie op de toolbar slepen.

Bonus tip

Als u met deze opties werkt, kan het zijn dat u veel waarschuwingen ontvangt over het opslaan van alleen-lezen bestanden. Dit kan best vervelend zijn. Om hier vanaf te komen, gaat u naar Tools-Options. Selecteer External References en vink Don't prompt to save read-only referenced documents (discard changes) aan.

Conclusie

Ik hoop dat deze instellingen u kunnen helpen als u met meerdere engineers werkt, maar geen SOLIDWORKS PDM bezit. Het helpt u in ieder geval om van alleen-lezen problemen af te komen wanneer u aan dezelfde bestanden werkt.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van SOLIDWORKS PDM, dan kunt u altijd contact opnemen met CAD2M voor meer informatie over deze oplossing.

Onderwerpen: SOLIDWORKS, SOLIDWORKS tech blog

Geschreven door Martijn Visser