Maak kennis met de nieuwe dddrop RAPID ONE

Geschreven door Cebastyan Hammink op 10-4-20 10:01

De release van de nieuwe dddrop RAPID ONE is alweer enige tijd geleden. Een nieuwe machine wekt nieuwsgierigheid naar wat de RAPID ONE kan betekenen voor u of uw bedrijf. Veel interesse is getoond en meerdere vraagstukken zijn voorgelegd. Maar wat maakt de nieuwe RAPID ONE nou zo speciaal? De specificaties geven hier ruimschoots antwoord op.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, CAD2M

3D-Printen op afstand met de dddrop Smart Module

Geschreven door Cebastyan Hammink op 3-4-20 10:35

Lastig hè, een 3D-printer aanzetten die op kantoor staat terwijl u thuis aan het werk bent? Met de dddrop Smart Module kunt u eenvoudig vanuit huis, of ieder andere willekeurige plek, uw dddrop 3D-printer op kantoor bedienen en de 3D-print visueel monitoren.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, CAD2M

3D printen met carbon

Geschreven door Cebastyan Hammink op 21-8-19 10:00

Voor het printen met een FDM 3D-printer is PLA filament veruit het bekendste en meest gebruikte print materiaal. Dit omdat het een relatief goedkoop materiaal is en omdat het niet ingewikkeld is om toe te passen in het 3D-printen. Toch biedt PLA beperkingen in zijn toepassing, bijvoorbeeld als het gaat om hittebestendigheid. Inmiddels zijn er verschillende soorten filament (print materiaal) op de markt, zodat voor elke toepassing het juiste materiaal kan worden gebruikt.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

Gebruik het juiste hechtmiddel voor uw 3D print en voorkom warping

Geschreven door Cebastyan Hammink op 21-8-19 9:44

De eerste lagen van een 3D print zijn van essentieel belang om een goed 3D-model te printen. Toch ligt hier bij veel materialen een uitdaging, wanneer niet op de juiste manier en met het juiste hechtmiddel wordt geprint kan snel warping (kromtrekken) ontstaan. Dit treedt op wanneer het materiaal dat geprint wordt krimpt bij (te snelle) afkoeling. Door krimp in de eerste lagen komen de hoeken van de afdruk omhoog en los van het 3D-printer bed. De 3D-print mislukt dan in de eerste lagen en u zult opnieuw moeten beginnen. Alle reden dus om dit te willen voorkomen. Met de volgende praktische tips bent u verzekerd van een goede hechting van uw 3D-print en een goede basis voor een strak 3D-model.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

3D print tip: Ghosting wat is het en hoe kan het worden voorkomen?

Geschreven door Cebastyan Hammink op 27-11-18 14:39

De zijwanden van 3D-geprinte modellen zijn samengesteld uit honderden afzonderlijke lagen.  Wanneer alles optimaal werkt, lijken deze lagen één geheel en is het oppervlak aan de buitenkant van het model mooi vlak. Maar wanneer er iets mis gaat met het neerleggen van deze lagen, wordt dit in veel gevallen duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van de 3D-print. Deze onjuiste lagen uiten zich in lijnen of richels aan de zijkanten van het model. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken één daarvan is ghosting. In dit blog leggen we uit hoe ghosting ontstaat en hoe het kan worden voorkomen.    

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

Heeft mijn 3D-printer onderhoud nodig?

Geschreven door Cebastyan Hammink op 15-10-18 16:53

De eerste printuren zitten er op en inmiddels kunt u uw 3D-printer niet meer missen tijdens uw ontwikkeling- of productieproces. ’s Avonds voor u naar huis gaat nog snel even de printer aanzetten en de volgende ochtend staat uw prototype u op te wachten. Niets vervelender is dan dat er een storing op treedt en uw 3D-printer stil komt te staan. Een 3D-printer is een machine en net zoals alle andere machines is het van belang deze tijdig en goed te onderhouden. In dit blog leest u praktische tips en geven we aan welke mogelijkheden dddrop biedt op het gebied van onderhoud en service.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

3D-design & printing

Geschreven door Cebastyan Hammink op 11-9-18 15:44

Hoe ontwerpt en print u een perfect 3D-model?
Dat engineering een bijzonder en mooi vak is, hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Alle (gebruiks-)voorwerpen om ons heen zijn ooit door een engineer ontwikkeld. Jarenlang werd voornamelijk ontworpen en geproduceerd met de bekende technieken zoals draai-frees of spuitgiet. Inmiddels heeft de 3D-printer zijn weg gevonden binnen de maakindustrie, maar een design maken voor een 3D-print vraagt om een nieuwe manier van denken.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

3D-printing met support materiaal

Geschreven door Cebastyan Hammink op 11-9-18 15:37

Het grote voordeel van 3D-printen is dat er hele complexe modellen geprint kunnen worden, die met andere technieken, heel moeilijk te produceren zijn. Denk bijvoorbeeld aan het printen van een overhang. Omdat 3D-geprinte onderdelen laag voor laag worden opgebouwd is er altijd een eerdere laag nodig om op te bouwen. Afhankelijk van de complexiteit van het 3D-model, kan het noodzakelijk zijn om met ondersteuningsstructuren te werken. Wat de mogelijkheden zijn leggen we hieronder uit. 

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

3D printen | Goede hechting van een 3D model

Geschreven door Cebastyan Hammink op 13-8-18 15:23Bij het FDM 3D-printen maken we gebruik van filament (kunststof) dat wordt gesmolten en door de nozzle (printkop) op het printbed wordt gelegd. Een goede hechting, van de eerste laag filament, op het printbed is van essentieel belang om een perfect geprint model te krijgen. Het merendeel van de filamenten heeft de eigenschap om snel krom te trekken wanneer ze te snel afkoelen, zeker op het printbed zelf.  Wanneer de hechting op het printbed niet goed is gaat het filament kromtrekken (warping). Het model vervormt dan al in de eerste lagen en is daardoor onbruikbaar. Er zijn diverse manieren om dit te voorkomen; de meeste winst kan worden behaald door te printen met een verwarmd printbed.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, filamenten, dddrop tech blog, 3D-printen

Een dunwandig model perfect printen

Geschreven door Cebastyan Hammink op 13-8-18 15:08

Bij het FDM 3D-printen worden 3D-modellen opgebouwd uit laagjes filament (kunststof). Dit filament wordt verwarmd tot het gaat smelten en dan wordt het door de nozzle (printkop) van de printer gestuurd. De breedte van de laag, die op het printbed wordt neergelegd wordt mede bepaald door de grootte van de nozzle. Er zijn verschillende maten nozzles ontwikkelt om verschillende wanddiktes (extrusiebreedtes) te kunnen printen. Bij het printen van dunwandige modellen is het goed om te weten hoe dit in zijn werk gaat. Wanneer niet de  juiste instellingen gebruikt worden, kan het voorkomen dat de wand niet of niet goed wordt geprint. Dit gebeurt vaak bij het terug schalen van modellen. 

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen