Generatief Design met SOLIDWORKS

Geschreven door Claudia Westerveld op 20-4-20 16:29

Generatief design is een onderwerp binnen engineering waar veel onderzoek naar wordt gedaan en steeds vaker gebruikt wordt in maakindustrie. Momenteel ziet generatief design nog veel van zijn toepassingen in de luchtvaart- en auto-industrie, maar het zal door mkb'ers ook meer gebruikt gaan worden.  In deze blog, en in mijn afstudeerstage bij CAD2M, neem ik generatief design onder de loep en de mogelijkheden voor mkb'ers. 

Verder lezen >

Onderwerpen: SOLIDWORKS, dddrop

De dddrop 3D printers strijden mee tegen COVID-19

Geschreven door Cebastyan Hammink op 20-4-20 16:15

In strijd zijn met een gemeenschappelijke vijand. Dat is het hedendaagse nieuws dat veelal op ons afkomt. In een tijd van crisis zorgt het maatschappelijke gevoel ervoor dat we voor elkaar klaar staan, nog meer dan in normale omstandigheden. 

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop

Maak kennis met de nieuwe dddrop RAPID ONE

Geschreven door Cebastyan Hammink op 10-4-20 10:01

De release van de nieuwe dddrop RAPID ONE is alweer enige tijd geleden. Een nieuwe machine wekt nieuwsgierigheid naar wat de RAPID ONE kan betekenen voor u of uw bedrijf. Veel interesse is getoond en meerdere vraagstukken zijn voorgelegd. Maar wat maakt de nieuwe RAPID ONE nou zo speciaal? De specificaties geven hier ruimschoots antwoord op.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, CAD2M

3D-Printen op afstand met de dddrop Smart Module

Geschreven door Cebastyan Hammink op 3-4-20 10:35

Lastig hè, een 3D-printer aanzetten die op kantoor staat terwijl u thuis aan het werk bent? Met de dddrop Smart Module kunt u eenvoudig vanuit huis, of ieder andere willekeurige plek, uw dddrop 3D-printer op kantoor bedienen en de 3D-print visueel monitoren.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, CAD2M

Brekr presenteert elektrische brommer met dddrop 3D geprinte onderdelen

Geschreven door Cebastyan Hammink op 15-10-19 10:40

Brommers kiek’n, maar dan zonder de herrie, stinkende uitlaatgassen en negatieve effecten op het milieu. Het langverwachte prototype van Model B, de nieuwste elektrische brommer van Brekr, is vorige maand onthuld. Ongeveer 300 mensen waren aanwezig bij het evenement in de DRU Cultuurfabriek te Ulft. Medewerkers van dddrop en CAD2M waren er ook bij om Brekr te feliciteren met hun prestaties.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, SOLIDWORKS Simulation, CAD2M

3D printen met carbon

Geschreven door Cebastyan Hammink op 21-8-19 10:00

Voor het printen met een FDM 3D-printer is PLA filament veruit het bekendste en meest gebruikte print materiaal. Dit omdat het een relatief goedkoop materiaal is en omdat het niet ingewikkeld is om toe te passen in het 3D-printen. Toch biedt PLA beperkingen in zijn toepassing, bijvoorbeeld als het gaat om hittebestendigheid. Inmiddels zijn er verschillende soorten filament (print materiaal) op de markt, zodat voor elke toepassing het juiste materiaal kan worden gebruikt.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

Gebruik het juiste hechtmiddel voor uw 3D print en voorkom warping

Geschreven door Cebastyan Hammink op 21-8-19 9:44

De eerste lagen van een 3D print zijn van essentieel belang om een goed 3D-model te printen. Toch ligt hier bij veel materialen een uitdaging, wanneer niet op de juiste manier en met het juiste hechtmiddel wordt geprint kan snel warping (kromtrekken) ontstaan. Dit treedt op wanneer het materiaal dat geprint wordt krimpt bij (te snelle) afkoeling. Door krimp in de eerste lagen komen de hoeken van de afdruk omhoog en los van het 3D-printer bed. De 3D-print mislukt dan in de eerste lagen en u zult opnieuw moeten beginnen. Alle reden dus om dit te willen voorkomen. Met de volgende praktische tips bent u verzekerd van een goede hechting van uw 3D-print en een goede basis voor een strak 3D-model.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

3D print tip: Ghosting wat is het en hoe kan het worden voorkomen?

Geschreven door Cebastyan Hammink op 27-11-18 14:39

De zijwanden van 3D-geprinte modellen zijn samengesteld uit honderden afzonderlijke lagen.  Wanneer alles optimaal werkt, lijken deze lagen één geheel en is het oppervlak aan de buitenkant van het model mooi vlak. Maar wanneer er iets mis gaat met het neerleggen van deze lagen, wordt dit in veel gevallen duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van de 3D-print. Deze onjuiste lagen uiten zich in lijnen of richels aan de zijkanten van het model. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken één daarvan is ghosting. In dit blog leggen we uit hoe ghosting ontstaat en hoe het kan worden voorkomen.    

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

Heeft mijn 3D-printer onderhoud nodig?

Geschreven door Cebastyan Hammink op 15-10-18 16:53

De eerste printuren zitten er op en inmiddels kunt u uw 3D-printer niet meer missen tijdens uw ontwikkeling- of productieproces. ’s Avonds voor u naar huis gaat nog snel even de printer aanzetten en de volgende ochtend staat uw prototype u op te wachten. Niets vervelender is dan dat er een storing op treedt en uw 3D-printer stil komt te staan. Een 3D-printer is een machine en net zoals alle andere machines is het van belang deze tijdig en goed te onderhouden. In dit blog leest u praktische tips en geven we aan welke mogelijkheden dddrop biedt op het gebied van onderhoud en service.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

3D-design & printing

Geschreven door Cebastyan Hammink op 11-9-18 15:44

Hoe ontwerpt en print u een perfect 3D-model?
Dat engineering een bijzonder en mooi vak is, hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Alle (gebruiks-)voorwerpen om ons heen zijn ooit door een engineer ontwikkeld. Jarenlang werd voornamelijk ontworpen en geproduceerd met de bekende technieken zoals draai-frees of spuitgiet. Inmiddels heeft de 3D-printer zijn weg gevonden binnen de maakindustrie, maar een design maken voor een 3D-print vraagt om een nieuwe manier van denken.

Verder lezen >

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen