SOLIDWORKS tips: 5 verborgen tools

Geschreven door Bram Ottenhof op 16-7-18 16:21

De prominent aanwezige features van SOLIDWORKS zijn bij de meeste gebruikers wel bekend. Er zijn echter ook tools die verstopt zitten, en daardoor minder gebruikt worden. In deze blog bespreken we er een aantal, doe er uw voordeel mee!

1. Zoeken naar commando's
Soms is het lastig te onthouden waar commando's te vinden zijn, vooral als u ze weinig gebruikt. Met de zoekfunctie rechts bovenin de interface, kunt u alle features en tools doorzoeken en vindt u ze snel terug. De functie staat standaard ingesteld op het zoeken in SOLIDWORKS Help. Via het pijltje aan de rechterkant naast de zoekbalk kan dit gewijzigd worden naar 'Commands'.


Door op het brilletje naast het gevonden commando te klikken, ziet u direct op welke locatie deze zich bevindt. U kunt het commando ook naar de Command Manager slepen. Vooral als u een functie veel gebruikt, is het handig om deze toe te voegen.

2. Mouse Gestures
Mouse Gestures is een aanpasbare tool waarmee u eenvoudig de meest gebruikte commando's kunt koppelen aan een muisbeweging. Om de tool te activeren, houdt u de rechter muisknop ingedrukt en beweegt de muis in een bepaalde richting. Hiermee verschijnt een cirkel met 4 commando opties, die u kunt activeren door de muis er doorheen te slepen. In het Customize Menu (Tools > Customize > Mouse Gestures) is het mogelijk om de gekoppelde commando's aan te passen. U kunt kiezen voor 4 of 8 functies. Deze zijn specifiek verbonden aan de omgeving waarin u werkt: Part, Assembly, Drawing of Sketch. Als het vinkje voor "Show only commands with mouse gestures assigned" aan staat, zal SOLIDWORKS alleen de commando's tonen die op dat moment aan de Mouse Gestures verbonden zijn. Het toevoegen van andere commando's doet u door deze te zoeken met de balk onder het vinkje.

3. Heads up View Toolbar
Iedereen zal bekend zijn met de Heads Up View Toolbar, deze is immers altijd aanwezig bovenin uw scherm en is niet te missen. Ook deze toolbar is aanpasbaar naar uw eigen voorkeuren. Open het Customize Menu om een commando toe te voegen aan de Heads Up View Toolbar. Ga naar het tabblad 'Shortcut Bars', zoek het juiste commando en sleep deze simpelweg naar de Toolbar.

4. Selection Breadcrumbs (vanaf SOLIDWORKS 2016)
De Selection Breadcrums is een toevoeging of zelfs alternatief voor de Feature Tree. Wanneer u iets selecteert, komt er linksboven een menu omhoog. Hierin zijn de schets, feature, body, part etc. te zien die gerelateerd zijn aan hetgeen dat geselecteerd is. Zo hoeft u niet langer in de Feature tree te zoeken. Als u met de rechtermuisknop klikt op de schets of feature, dan kunt u deze bewerken. In de Breadcrums vindt u ook andere informatie, zoals de Mates van zowel het component als de selectie.

5. Freeze Bar
De Freeze bar is vooral handig bij het werken met een lange Feature Tree, omdat het de rebuild tijd flink verlaagt. Het werkt net als de Rollback Bar, maar dan van boven naar onderen. De Freeze Bar is geel en vergrendelt de features die erboven staan. Hierdoor is bewerken niet meer mogelijk en worden deze features verwijderd van het rebuild proces. Hiermee kan de rebuild tijd drastische verminderd worden, vooral als u werkt met een groot model. Om de Freeze Bar in te schakelen, gaat u naar Tools > Options > System Options en in het tabblad 'General' vinkt u "Enable Freeze Bar" aan.

Onderwerpen: SOLIDWORKS, SOLIDWORKS tech blog

Geschreven door Bram Ottenhof

Blogs geschreven door Bram Ottenhof