SOLIDWORKS SimulationXpress: optimaliseer uw ontwerp in 5 minuten

Geschreven door Martijn Visser op 16-7-18 16:23

Op de helpdesk en bij klanten zie ik dagelijks vele gave producten en ontwerpen voorbij komen. Wat mij opvalt is dat sommige klanten vooral op basis van ervaring ontwerpen als het gaat om de sterkte en stijfheid van hun product. Middels trial and error is er een gevoel ontstaan van welke hoeveelheid, soort en vorm van het materiaal nodig is voor een product dat niet zal falen. De kans is echter groot dat modellen zwaarder worden geconstrueerd dan nodig, om zeker te weten dat het niet zal bezwijken onder zijn belasting.

Ik ben er van overtuigd dat veel van deze producten lichter gemaakt kunnen worden, door op de juiste plaats materiaal weg te laten. Om dit niet meer op gevoel te hoeven doen, heeft SOLIDWORKS een handige add-in: SimulationXpress. Hiermee is eenvoudig te berekenen op welke plekken materiaal verwijderd kan worden, om het product zo licht mogelijk maar toch sterk genoeg te maken. SimulationXpress is beschikbaar voor SOLIDWORK Standaard en Professional en stelt u in staat om Parts door te rekenen. In SOLIDWORKS Premium zit de volledige SOLIDWORKS Simulation module geïntegreerd, waarmee ook assembly's berekend kunnen worden. U heeft in dat geval Simulation Xpress dus niet nodig.

SOLIDWORKS SimulationXpress, is dat moeilijk?
Ik hoor wel eens van klanten dat simuleren geen optie voor hen is, omdat ze nog nooit met FEM analyse of eindige elementen berekeningen hebben gewerkt. Het is inderdaad niet verstandig om op uitkomsten te vertrouwen als men niet precies begrijpt wat het betekent. Als u bijvoorbeeld niet weet wat de spanning in Newton per vierkante millimeter inhoudt, is het lastig om de resultaten van een sterkteberekening te interpreteren. Gelukkig is er de StudyAdviser van SOLIDWORKS, deze leidt u door de stappen van de sterkteberekening en geeft extra uitleg. Zo kan een gebruiker met weinig kennis over sterkteberekeningen toch gemakkelijk een studie opzetten én de resultaten begrijpen.

SOLIDWORKS SimulationXpress activeren
Voordat u met SimulationXpress aan de slag kunt, dient de add-in eerst geactiveerd te worden. Dit doet u in het menu onder Tools > Xpress Products > SimulationXpress. Via my.solidworks.com/xpress vindt u de code om in het dialoogvenster in te vullen. Hierna is de activatie compleet en kunt u aan de slag!

 

Onderwerpen: SOLIDWORKS, SOLIDWORKS tech blog, SOLIDWORKS Simulation

Geschreven door Martijn Visser

Blogs geschreven door Martijn Visser