SchoolPC ontwikkelt ‘hufterproof’ computer

Geschreven door Wendy Angenent op 18-7-18 9:38

Tot 2008 werkte Jan-Cor Kars in de automatisering. Hij kwam veel op scholen en zag daar dat scholieren alle elektronica probeerden te slopen. Zo kreeg hij het idee om een 'hufterproof' computer te ontwikkelen: het bedrijf SchoolPC Europe was geboren. Kars ontwikkelde de twee varianten 'DownUnder' en 'Backpack'. "Je zou misschien vermoeden dat de namen verband houden met Australië, maar niets is minder waar," vertelt Kars. "De naam verwijst naar de plek waar de computerkast staat: de DownUnder is een systeemkast voor onder het scherm. De Backpack is een kleinere variant die achterop het scherm wordt gemonteerd, als een soort rugzakje dus."

SOLIDWORKS kennis op peil

Kars heeft de systemen zelf ontwikkeld en vervolgens samen met stagiaires uitgewerkt in SOLIDWORKS. Hij zat er altijd bij als de studenten in SOLIDWORKS werkten, dus hij begreep er steeds meer van. Als hij echter achteraf iets wilde wijzigen, was het toch lastig om dit zelf te doen. Met online instructievideo's kwam hij een heel eind, maar liep toch tegen de grenzen van zijn kennis aan. Jan-Cor Kars besloot daarom zelf een basiscursus SOLIDWORKS te volgen bij CAD2M. Hij vertelt: "Het was wel een uitdaging, in de tijd tussen de trainingsdagen moet je wel echt aan de slag blijven met SOLIDWORKS. Maar ik ben nu wel volledig in staat om zelf de kasten in SOLIDWORKS te ontwerpen en aan te passen. Dat maakt me een stuk flexibeler."

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

SchoolPC Europe probeert zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo maken ze gebruik van sociale werkvoorzieningen voor het produceren en assembleren van de computers. "We moeten natuurlijk rekening houden met de mogelijkheden van de werkplaatsen. Daarbij komen de visualisatiemogelijkheden van SOLIDWORKS goed van pas. Zo kunnen we het product inzichtelijk maken voor de werknemers van deze werkplaatsen," aldus Kars.

Nu ook geschikt voor SOLIDWORKS

De computers zijn dan wel ontwikkeld in SOLIDWORKS, ze waren niet geschikt om SOLIDWORKS op te gebruiken. Kars besloot daarom de DownUnder zo aan te passen dat er grafische kaarten in kunnen worden gezet. Hij licht toe: "Er werken gewoon ontzettend veel scholen met SOLIDWORKS. Ook daar is er veel vraag naar computers die niet gesloopt kunnen worden, dus het werd tijd om de DownUnder geschikt te maken voor SOLIDWORKS." De hufterproof computers hebben zichzelf inmiddels bewezen. In 2009 werden de eerste systemen uitgeleverd en tot nu toe is er nog nooit iets met een van de computers gebeurd. Kars licht toe: "De studenten kunnen gewoonweg nergens meer bij. Ik ken alle geintjes zo langzamerhand wel: stekkers lostrekken of muizen verwisselen, alles is afgevangen met de hufterproof computerkasten. Dus kom maar op!"

Meer weten over de hufterproof computers? Kijk dan op de website van SchoolPC Europe.

Onderwerpen: SOLIDWORKS, Klantverhaal

Geschreven door Wendy Angenent

Blogs geschreven door Wendy Angenent