PDM: versies en het uitroepteken

Geschreven door Pim Visscher op 1-10-18 15:25

In dit blog bespreken we de verschillende meldingen die we tegenkomen bij het gebruik van de PDM add-in van SOLIDWORKS. Dit gaat vooral over versies en hoe elke versie gebruikt wordt in assemblies of sub-assemblies. Tijdens mijn werk op de helpdesk merk ik dat deze vragen zo nu en dan naar voren komen bij PDM-gebruikers van verschillende niveaus. Dit blog is bedoeld om inzicht te geven in wat versies zijn en hoe ze worden gebruikt. We laten de revisies buiten beschouwing.

Versies

Als we het over versies willen hebben, moeten we de basisprincipes van PDM eerst uitleggen. Bestanden worden opgeslagen op een archiefserver. Wanneer u een bestand uitcheckt, wordt er een lokale kopie op uw systeem gemaakt. Wanneer u een bestand incheckt, wordt uw lokale bestand gekopieerd naar de archiefserver. Deze kopie wordt een versie genoemd. Telkens wanneer u een bestand uitcheckt, een wijziging aanbrengt en incheckt, wordt er een nieuwe versie gemaakt.

In de PDM-verkenner kunt u zien welke versies er in het archief zijn opgeslagen en welke versie u op uw lokale systeem hebt staan. In onderstaande afbeelding zien we dat de Main Assembly versie 3 op de server staat en er geen lokale versie is.

We checken nu de bestanden Main Assembly en Switch uit en zien 3/3, wat aangeeft dat we de versies lokaal hebben. In SOLIDWORKS wijzigen we de switch. Het bewerkingspictogram  wordt weergegeven en we slaan onze wijziging op. Het lokale bestand is nu nieuwer dan het bestand op de server en dit pictogram  verschijnt. We checken nu zowel de Main Assembly als de switch in. We zien dat de versie op de server is verhoogd naar 4: het lokale bestand is gekopieerd naar de archiefserver.

Over het algemeen is het altijd raadzaam om met de nieuwste versie van bestanden te werken. De PDM-beheerder kan deze optie voor gebruikers en groepen instellen in de gebruikersinstellingen:

Het uitroepteken

Het uitroepteken  wordt weergegeven in de SOLIDWORKS PDM add-in en waarschuwt de gebruiker wanneer er een nieuwere versie bestaat. In het kort betekent dit dat de assembly verwijst naar een oudere versie van een part. We zullen een voorbeeld bespreken, neem het volgende scenario in gedachten:

Een collega veranderde de schakelaar van de zaklamp in rond en rood. Hij heeft alleen het onderdeel uitgecheckt, een wijziging gemaakt en weer ingecheckt. De switch is nu versie 3/3. We openen de Main Assembly in SOLIDWORKS en zien de volgende situatie:

De gebruikte schakelaar is versie 3/3 in de assembly tree (1), wat betekent dat we op ons lokale systeem de nieuwste versie hebben en we de rode schakelaar in SOLIDWORKS (2) zien. Echter, versie 4 van de Main Assembly heeft niet de rode schakelaar zoals we kunnen zien in de preview (3). Deze maakt nog steeds gebruik van versie 1. Daarom waarschuwt PDM ons met het uitroepteken, we kunnen dit controleren op het tabblad Contains in de PDM Explorer (4).

Om een assembly te maken die de rode switch gebruikt, moeten we de Main Assembly uitchecken, opslaan en inchecken. We hebben nu versie 5 van de assembly gemaakt, die versie 3 van de switch bevat. 

Versie overschrijven en Get Version

Het is mogelijk om de nieuwste versie te overschrijven. Uw PDM-beheerder kan deze functie inschakelen in de beheertool, dan ziet u deze optie tijdens het inchecken. Wanneer u de nieuwste versie overschrijft, wordt de oude versie verwijderd en vervangen door de nieuwe versie. In ons vorige voorbeeld, als we de rode schakelaar zouden inchecken en overschrijven, zou versie 2 in de assembly worden gebruikt.

We kunnen ook het commando Get Version inschakelen, hierdoor kunnen we eerdere versies bekijken en gebruiken. Stel: de rode knop die onze collega heeft gemaakt, is niet correct en we willen de originele versie 1 gebruiken. We checken de bestanden uit en gebruiken de optie Get Version. Elke versie is een kopie van het bestand, dus deze kunnen we gebruiken.

We krijgen een melding die ons waarschuwt dat we onze lokale uitgecheckte versie 7 met versie 1 van de server overschrijven, deze melding is de laatste waarschuwing. We zullen nu onze lokale versie vernietigen, alle niet-opgeslagen werk in dat bestand gaat verloren. We willen dat dit gebeurt, dus accepteer Yes. We checken het bestand weer in en versie 10 is gemaakt met versie 1. 

Beide functies moeten alleen worden gebruikt als u bekend bent met de versie en kunt overzien wat de gevolgen zijn voor andere bestanden bij het overschrijven en verwijderen van eerdere versies.

Conclusie

 

SOLIDWORKS PDM biedt de tools voor het zien en hergebruiken van de versies van uw bestanden, alle versies worden op de server opgeslagen. Op uw werkstation heeft u 1 lokale versie. In dit artikel hebben we een voorbeeld besproken van hoe een wijziging van een part invloed heeft op een assembly en dat als u wilt dat de wijziging in de assembly wordt doorgevoerd, u de assembly-structuur met het onderdeel erin moet uitchecken. In deze situatie hebben we geen rekening houden met revisies en workflow statussen, deze beïnvloeden wanneer u een wijziging kunt aanbrengen.

Onderwerpen: SOLIDWORKS PDM, SOLIDWORKS tech blog

Geschreven door Pim Visscher

Blogs geschreven door Pim Visscher