Met SOLIDWORKS naar de Olympische top

Geschreven door Jacqueline Woudstra op 31-12-18 9:37

Hoe zijn industriële vormgeving en urban sports te combineren? Voor Olympisch BMX’er Twan van Gendt slaat SOLIDWORKS de brug tussen passie en werk. Toen zijn sportcarrière vlucht nam moest de technische opleiding wijken, maar inmiddels is hij in zijn schaarse vrije uurtjes weer volop aan het ontwerpen. Hij werkt met SOLIDWORKS aan twee projecten: een urban sportomgeving en de optimalisatie van zijn fiets. Het komende jaar volgen we Twan op sport- én technisch gebied.

Met de Olympische spelen van 2020 in zicht besloot Twan om zijn kans op een nummer 1 positie zoveel mogelijk kan vergroten. Hij koos voor een nieuw team, maar nam ook de werking van zijn fiets onder de loep. “Ik eindigde al een tijd in de top vijf en had het gevoel dat ik iets moest veranderen om die nummer 1 positie te behalen. Daarom ben ik weggegaan bij de nationale selectie en zit ik nu bij een commercieel team, waar ik op een andere manier kan trainen. Maar naast het fysieke aspect heeft ook mijn fiets grote invloed op hoe ik presteer. TwanvangendtHoe kan ik, door een beetje outside the box te denken, de BMX binnen de regels zo veel mogelijk verbeteren? Daar komt SOLIDWORKS bij kijken: ik heb mijn idee uitgetekend en hoop het komende jaar een eerste prototype te testen om te zien of mijn berekeningen kloppen.” Zo moet de BMX Twans fysieke prestaties optimaal ondersteunen, op naar die nummer 1 positie!

Urban sports 148

Bij het BMX’en wordt er vaak gereden over een zogenaamde pumptrack; een golvende ronde baan die dienstdoet als race parcours. Door de golven kun je in theorie zonder bij te trappen oneindig doorrijden. Toen een vriend Twan vroeg om een ontwerp van een pumptrack uit te tekenen in SOLIDWORKS, begon het bij hem te kriebelen. “Na mijn fietscarrière wil ik graag het vak weer in. Om bij te blijven heb een training gevolgd bij CAD2M en werk ik nu aan mijn project Urban Sports 148, een urban sport omgeving met onder andere een pumptrack. Ik wil er verschillende sporten combineren, om kinderen te stimuleren meer te bewegen en lekker naar buiten te gaan.”

Van ontwerp tot presentatie

“In een urban sports park kun je fietsen, skaten, free runnen en individueel met sporten bezig zijn. SOLIDWORKS helpt me om het park modulair te ontwerpen, zodat het makkelijk tijdelijk kan worden geplaatst, weer afgebroken en op de volgende locatie kan worden opgebouwd.” Het ontwerp is er, nu moet Twan zijn plan aan gemeentes presenteren om het te realiseren. Een mooie render uit SOLIDWORKS is daarbij een sterke marketingtool. “Een 3D ontwerp is natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan een 2D tekening. Ik onderzoek nu de mogelijkheden om mijn ontwerpen in te laden in een realistische omgeving, zodat ik mijn ideeën tot leven kan brengen.”

Overtroffen verwachtingen

“De ontwikkeling van de software is zo snel gegaan. Ik begon 10 jaar geleden met een opleiding industriële vormgeving en werkte toen voor het eerst met SOLIDWORKS. Er waren destijds veel verwachtingen over hoe het programma zich zou ontwikkelen en wat er in de toekomst mee mogelijk zou zijn. Nu zie ik dat die verwachtingen zijn uitgekomen en zelfs overtroffen. Wat zo mooi is, is dat het gehele ontwikkelproces zich afspeelt binnen de SOLIDWORKS suite. Ontwerpen, testen, optimaliseren. Pas daarna wordt het echt gemaakt.” 2019 staat voor Twan vooral in het teken van trainen voor de wedstrijden, maar daarnaast wordt er volop gewerkt aan de fiets en Urban Sports 148. “148 is mijn carrièrenummer. Houd het in de gaten, want als het aan mij ligt kom je het vaak tegen de komende jaren!”

 

Onderwerpen: Twan van Gendt

Geschreven door Jacqueline Woudstra