Maak kennis met de nieuwe dddrop RAPID ONE

Geschreven door Cebastyan Hammink op 10-4-20 10:01

De release van de nieuwe dddrop RAPID ONE is alweer enige tijd geleden. Een nieuwe machine wekt nieuwsgierigheid naar wat de RAPID ONE kan betekenen voor u of uw bedrijf. Veel interesse is getoond en meerdere vraagstukken zijn voorgelegd. Maar wat maakt de nieuwe RAPID ONE nou zo speciaal? De specificaties geven hier ruimschoots antwoord op.

Vloeistofkoeling
Er zijn een tal van irritaties die kunnen optreden bij het 3D printen. Wat dacht u van een vastlopende extruder, waardoor het geprinte model de prullenbak in kan en de gebruikte uren voor niets zijn geweest? Met de nieuwe innovatie van de RAPID ONE, namelijk een volledig 3D metaal geprint koelsysteem, is de kans op een te warme extruderkop verleden tijd. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een vloeistofsysteem die buiten de machine gekoeld wordt, blijft de extruderkop op een stabiele en gecontroleerde temperatuur. 

Liquied-cooled-extruder-head

Snelheid
De snelheid van een 3D printer benaderen wij vaak aan de hand van hoeveel gram materiaal per uur er geprint kan worden. De hoeveelheid materiaal per tijdseenheid, oftewel het aantal gram per uur, is bij de dddrop RAPID ONE aanzienlijk geoptimaliseerd. Dit wordt op verschillende manieren bereikt:

  • De keuze in nozzlediameter, oplopend tot wel 1 millimeter.
  • De snelheidsverhoging van de extrusie, oftewel: het aantal millimeters materiaal die de 3D printer per seconde kan extruderen.
  • De snelheidsverhoging van de XY bewegingen, oftewel: de snelheid die de extruder bereikt om van punt A naar B te komen. 

Door deze drietal optimalisaties is de tijd van idee naar uiteindelijk 3D geprint model nog nooit zo kort geweest.

extruder-head

Schaalbaar frame
Wat deze 3D printer nog meer uniek maat ten opzichte van de medespelers is het frame. Deze is namelijk schaalbaar in grootte. Verwacht u veel kleine en relatief lage producten te 3D printen? Dan zal úw dddrop RAPID ONE verschillen ten opzichte van een gebruiker die juist de hoogte wilt benutten.

De nieuwe dddrop RAPID ONE kent als basis een bouwvolume van 300 bij 300 bij 300 mm in XY en Z richting. Deze is in alle richtingen op te schalen met groottes van 150 mm.

suzable-frame

Uitwisselbare extruderkop
De extruderkop is een essentieel onderdeel in een 3D printer. Wanneer een onderdeel vervangen zou moeten worden, denk hierbij aan de nozzle, werkt dit het prettigst wanneer dit buiten de machine zelf vervangen kan worden. Met dit gebruiksgemak in gedachte is de nieuwe extruderkop ontstaan. Binnen één minuut is de complete constructie uit te wisselen voor dezelfde of een compleet nieuwe variant. 

extruder-head2

Geavanceerde bedleveling
De RAPID ONE kent zowel een mechanische als een softwarematige bedleveling. De mechanische bedleveling werkt als volgt: het verwarmde printbed beweegt over drie as-spindelcombinaties. Drie motoren in de Z-richting zorgen ervoor dat iedere spindel onafhankelijk bijgesteld kan worden, totdat het oppervlak volledig horizontaal staat. Daarnaast kenmerkt de RAPID ONE zich met een softwarematige bedleveling. Een sensor in de extruderkop meet volledig automatisch 49 punten op het verwarmde printbed. Eventuele toleranties worden op deze manier opgemeten en opgeslagen in het geheugen van de dddrop 3D printer. Met behulp van beide principes heeft de machine volledige controle en heeft u gegarandeerd een perfecte eerste 3D printlaag.

Print-room

Geconditioneerde ruimte met HEPA filter
Ontzettend vervelend, 3D prints die halverwege het proces kromtrekken of delamineren. Dit wordt vaak veroorzaakt door een te koude omgevingstemperatuur. Om alle kunststoffen stabiel te kunnen 3D printen heeft de RAPID ONE een geconditioneerde printruimte. Dit betekent dat er een stabiele temperatuur ontstaat in de ruimte waar 3D geprint wordt. Wanneer de temperatuur te hoog dreigt te worden, zorgt het ventilatiesysteem er voor dat de ruimte terug gekoeld wordt naar de ingestelde waarde.

Dankzij de filters die zijn aangebracht aan de achterzijde van de dddrop RAPID ONE, zullen uitgaande dampen van het 3D printproces worden gefilterd.

Bed-leveling

Filamenthaspels
Een filamenthaspel is het materiaal waar u mee 3D print. Wij bieden diverse materiaal hoeveelheden aan. Zo kunt u standaard kiezen voor 1 kg, 4,5 kg en 8,5 kg filamenthaspels. Dit geldt voor alle materiaalsoorten van dddrop. Iedere tussenliggende hoeveelheid kan klant specifiek besteld worden. Heeft u een specifieke kleur in gedachte? Dat komt goed uit, want iedere RAL-kleur is klant specifiek leverbaar.

Filament-reels

Voor meer informatie over de dddrop RAPID ONE kunt u op de volgende link klikken. Hier kunt u meer leren over het team van dddrop en de RAPID ONE.

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, CAD2M

Geschreven door Cebastyan Hammink

Blogs geschreven door Cebastyan Hammink