ICER 3D-print beeld van 2 vierkante meter

Geschreven door Hasan Duran op 18-7-18 8:47

3D printen stelt u in staat om de meest unieke ontwerpen te maken. Misschien zag u eerder al de video over het innovatiecentrum ICER dat een bijzonder project is gestart: ze printen een model van 2m2! Deze print van 'Sint Joris en de draak' zal nog deze zomer een clubgebouw in Ulft sieren. Na een succesvol prototype, begint nu het echte werk…

Uitdagingen
Eric Huls is beheerder van het Fablab in ICER en uitvoerder van dit bijzondere project. Het is nogal een uitdaging, waarbij hij rekening moet houden met verschillende aspecten: bouwvolume, sterkte, afwerking en weersinvloeden. Bij het maken van de verschillende onderdelen moet hij al deze factoren in ogenschouw nemen, om het project te laten slagen. Eric vertelt: "het beeld kom straks buiten te hangen. Ik moet dus rekening houden met weersinvloeden als wind en regen. Ik wil de onderdelen niet te zwaar maken, maar ze moeten wel sterk genoeg zijn om de wind te weerstaan. Fragiele delen als de vleugel van de draak print ik daarom met een grotere invul dan robuuste delen, zoals de romp".

Groot printen zonder verspilling
De onderdelen wegen ongeveer 1200 gram per stuk. Daar is net iets meer dan één rol filament voor nodig. De Filament Management module was dan ook een grote hulp. Eric: "Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat de printer ermee ophoudt en het model mislukt. De detectie module werkt dus super! Doordat de printer automatisch overschakelt op de tweede rol, kan ik er gerust bij weglopen. Daarnaast kan ik alle restjes opmaken en hoef ik geen halflege filamentrollen weg te gooien".

Plakwerk
Inmiddels heeft Eric er zo'n 700 printuren op zitten. hij werkt nu aan de vleugel van de draak, die straks vast komt aan de romp. Hij lijmt de onderdelen aan elkaar met aceton. "De aceton maakt het filament iets week. Vervolgens laat ik de twee weke delen aan elkaar drogen. Zo plak ik alles muurvast aan elkaar, zonder lijmresten en met optimale afwerking. Door op deze manier alle gaten te dichten, maar ik het model waterdicht."

Support
Eric schafte vier extra dddrop printers aan om dit project uit te voeren: "Ik ben nog steeds erg tevreden over de dddrop 3D printers. Bij problemen krijg ik goede support van dddrop en CAD2M, ze denken erg mee met het project. De helpdesk zoekt naar oplossingen of komt met tips om de beste resultaten te behalen".

Eric hoopt dat dit project de tweede week van juli klaar is. Dan is er kermis in het dorp en kan iedereen het eindresultaat bewonderen.

Onderwerpen: dddrop, Klantverhaal, 3D-printen

Geschreven door Hasan Duran

Blogs geschreven door Hasan Duran