How to: kabelbomen maken in SOLIDWORKS Electrical

Geschreven door Henry Gerritsen op 16-7-18 15:22

Misschien kent u ze wel: kabelboomborden waarop letterlijk houtje-touwtje een elektrisch schema wordt uitgelegd. Misschien werkt u er zelf nog wel mee! De juiste route en lengte van kabels wordt berekend en gecheckt, voordat het de productie in gaat. Met een elektrotechnisch tekenprogramma gaat uw kabelboombord digitaal zodat u veel eenvoudiger, sneller en efficiënter uw elektrische schema tekent. Met SOLIDWORKS Electrical kunt u deze vervolgens zelfs in uw 3D model plaatsen. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat: hoe maak ik een kabelboom in SOLIDWORKS Electrical?

Voor het creëren van de kabelboom gebruiken we SOLIDWORKS Electrical. Het idee achter dit programma is om elektrotechnisch en mechanisch ontwerp samen te brengen. In SOLIDWORKS Electrical werken elektrotechnische en mechanische engineers niet na elkaar, maar tegelijkertijd. SOLIDWORKS Electrical bestaat uit 2 onderdelen: Electrical 2D Schematics en Electrical 3D. Zoals de naam al verraadt, tekent u uw schema's in Electrical 2D Schematics. Dit is een stand-alone software, die los staat van SOLIDWORKS gebruik. Met Electrical 3D, een add-in in SOLIDWORKS, plaatst u uw componenten en kabels op de juiste manier in uw model. Zo vervangt SOLIDWORKS Electrical zowel uw pen en papier, als uw kabelboombord.

SOLIDWORKS Electrical 2D Schematics
U start uw schema door in SOLIDWORKS Electrical 2D Schematics te klikken Projects Manager. U selecteert het template dat u wenst te gebruiken, zoals ANSI of IEC. Creëer eventueel een eigen template. In het volgende scherm vult u de gevraagde gegevens in, deze komen uiteindelijk op uw werktekeningen te staan. De gegevens zijn op een later moment nog eenvoudig te wijzigen door met de rechter muisknop te klikken op het project en te gaan naar 'Project Properties'. Als u op OK klikt, is uw project aangemaakt en kunt u aan de slag.

U begint met het invoegen van de juiste connectoren via Line Diagram - Insert Symbol.

U krijgt direct het laatst gebruikte symbool in beeld. Kies een andere door te klikken op Other Symbol, onder de categorie Connector vindt u de complete bibliotheek aan connector symbolen. Als u de connector plaatst, komt automatisch het scherm Symbol Properties naar voren. U kunt hier onder andere aangeven onder welke locatie u de connector wilt laten vallen. Voor het overzicht is het soms handig om componenten onder te verdelen in locaties. Deze structuur helpt straks bij het plaatsen van de elementen in de 3D assembly. Onder het tabblad Manufacturer Part and Circuits kunt u vervolgens met verschillende zoekvelden het juiste merk connector erbij zoeken. Dit is later eventueel te wijzigen door met de rechtermuisknop op de connector te klikken en te kiezen voor Assign Part. Als u vaker dezelfde connector wilt gebruiken, kunt u met de Ctrl knop eenvoudig een connector kopiëren en verslepen naar een nieuwe plek.

Als u alle connectoren heeft geplaatst, is het tijd om de bekabeling te trekken. Klik onder Line Diagram op Draw Cable. Teken nu eenvoudigweg de kabels tussen de verschillende connectoren, ze zijn goed aangesloten als er een groen vakje verschijnt.

Een dubbelklik op de getekend kabel opent de kabel details. U ziet de componenten die verbonden worden door de kabel aan de linkerkant en rechterkant van het scherm. In het middenstuk ontbreken nog de details van de kabel zelf. Met dubbelklik opent u het scherm om de juiste kabel te kiezen. U heeft keuze uit zon 12.500 verschillende varianten, dus het is raadzaam om de zoekvelden te gebruiken. Als u de juiste kabel heeft toegewezen, is uw schema klaar. Tip: sla veel gebruikte schema's op onder Macro's, zodat u ze makkelijk kunt hergebruiken.

De volgende stap is het maken van de kabelboom: u wilt de door u getrokken kabels samenpakken. Klik hiervoor op Project- Harnesses.

Hier ziet u een overzicht van alle kabelbomen binnen het project. Maak en nieuwe kabelboom aan door te klikken op New Harness, geef de kabelboom een naam (Description) en klik op OK. Selecteer vervolgens in het schema alle kabels én connectoren die bij de kabelboom horen. Gebruik de rechtermuisknop en klik op Add/remove from Harness, selecteer de juiste kabelboom en klik vervolgens op 'Add to Harness'. De geselecteerde componenten zijn nu toegevoegd aan uw kabelboom. Dit kunt u eventueel nog controleren door wederom het overzicht van de kabelbomen te openen. Hier ziet u nu dat onder de door u aangemaakte kabelboom de geselecteerde kabels en componenten zijn verschenen.

SOLIDWORKS Electrical 3D
Nu is het tijd om over te schakelen naar 3D om uw schema in de assembly te voegen. Onder Projects Manager vindt u al uw projecten en u zult zien dat het zojuist in 2D aangemaakte project ook is verschenen. Is de naam van het project rood gekleurd? Dat betekent dat u of een van uw collega's het project al geopend heeft. Onder Connected Users ziet u hoeveel mensen het project open hebben. Omdat er meerdere gebruikers tegelijkertijd aan een project kunnen werken, is het echter geen probleem om de file te openen. Ga naar het tabblad Documents en open de assembly. U ziet hier de verschillende locaties, met daaronder bijbehorende componenten uit de 2D omgeving. Sluit de componenten aan op de juiste locatie in uw 3D assembly door via de rechter muisknop te klikken op Insert. Klik vervolgens in de assembly op de plek waar de connector moet worden aangesloten.

U heeft alle connectoren op de juiste plek aangesloten en nu wilt u de kabelboom invoegen. Als u klikt op Route Harnesses onder het tabblad SOLIDWORKS Electrical 3D, zal SOLIDWORKS het schema ophalen uit 2D Schematics en automatisch via de kortste route door de assembly leiden.

Wilt u de kabelboom langs een bepaald pad laten lopen? Gebruik dan een nieuwe Plane om een 3D schets te maken. Teken ruw de te volgen route, dit hoeft niet secuur te gebeuren omdat u de kabel later nog kan verleggen. Klik vervolgens op Route Harnesses onder het tabblad SOLIDWORKS 3D Electrical. SOLIDWORKS gebruikt nu het getekende pad als richtlijn voor het aanleggen van de kabelboom. Om de route te verfijnen, klik op de rechtermuisnop en Edit Route. U kunt nu de kabel verplaatsen door te klikken op de schetslijn en deze te verslepen. Een andere mogelijkheid is om met de functie Add Relations de lijn met een bepaalde as mee te laten lopen. Als u de kabel wil verleggen zodat deze langs een exact punt loopt of bijvoorbeeld door een bevestigingsoog, klik dan nogmaals op de rechter muisknop en op Auto Route. De kabel wordt vervolgens geleid langs de eerstvolgende plek waar u klikt. Open als laatste nog het SOLIDWORKS Electrical menu en klik op Update Wires/Cables Length.

Rapportage
Uw Elektrische schema is nu af én geïntegreerd in het SOLIDWORKS 3D model. Om het project af te ronden, genereren we nog een werktekeningen en andere rapporten over uw elektrische schema. In 3D klikt u onder Electrical op Flatten Route. U ziet nu alleen de kabelboom, zonder assembly. U kunt een aantal instellingen voor de werktekening wijzigen en als u op het vinkje klikt, genereert SOLIDWORKS een werktekening van de kabelboom. In deze gegenereerde werktekening vindt u een tabel waarin de gegevens van de kabelboom staan. Zo wordt bijvoorbeeld de benodigde lengte van de kabel(s) berekend. Handig: SOLIDWORKS rekent standaard 10% extra kabellengte, omdat u de kabel niet zo strak zal kunnen leggen als in SOLIDWORKS. Klik op Create Project Drawing links bovenin het scherm om uw werktekening toe te voegen aan uw project. U vindt hem nu zowel in uw 2D als uw 3D omgeving terug.

Voor het genereren van additionele rapporten klikt u eerst in de 2D omgeving onder Project op Reports. Via Add kunt u verschillende rapporten toevoegen. Zoek de gewenste kabelboomrapportages op, door te filteren op zoekwoord 'Harness'. In uw 3D omgeving haalt u deze rapporten vervolgens op door een nieuwe map aan te maken, er met de rechtermuisknop op te klikken en e gaan naar Draw reports here - All project reports. De rapporten zijn eventueel te exporteren via Import/Export en het selecteren van het juiste format.

Uw kabelboom is af: u heeft nu geleerd hoe u een kabelboom tekent in 2D, integreert in uw 3D assembly en de benodigde productietekeningen en –rapporten genereert. Wilt u meer weten over SOLIDWORKS Electrical? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via 0314-377050.

Onderwerpen: SOLIDWORKS Electrical

Geschreven door Henry Gerritsen

Blogs geschreven door Henry Gerritsen