How-To: Configureer uw model in 3 stappen

Geschreven door Henry Gerritsen op 16-7-18 15:31

Door volgens het Configure-To-Order (CTO) principe te werken standaardiseert u uw producten, maar kunt u ze tóch klantspecifiek aanbieden. U stelt bij CTO elke bestelling samen uit bestaande blokken, in plaats van deze vanaf 0 te ontwerpen. Meer informatie over Configure-To-Order en de voordelen hiervan, leest u in onze vorige blog. Iedereen die een SOLIDWORKS 3D CAD pakket heeft, kan al starten met CTO dankzij DriveWorks Xpress. Deze ontwerp automatiseringstool zit namelijk standaard in alle SOLIDWORKS 3D CAD pakketten geïntegreerd.

Met DriveWorks kunt u onderdelen en eigenschappen van uw SOLIDWORKS model vangen en automatisch aansturen met regels. Als u bijvoorbeeld een tafel maakt die kan variëren in lengte en waarin optioneel een lade kan worde geplaatst, kunt u eenvoudig verschillende varianten genereren. Met DriveWorks vangt u de lengte en de lade als een parameter, die u vervolgens via een formulier kunt wijzigen. Voor alle orders hoeft u alleen nog maar het formulier in te vullen en zal SOLIDWORKS automatisch het gewenste ontwerp configureren. U stelt DriveWorks Xpress in door de onderstaande 3 stappen te volgen:

  1. Leg het model vast
  2. Creëer een formulier
  3. Voeg ontwerpregels toe

Leg het model vast
Open eerst in SOLIDWORKS de assembly die u wilt configureren, en open vervolgens de DriveWorksXpress wizard onder het tabblad 'Evaluate'. Middels de blauwe pijltjes in de linkerbovenhoek van de wizard navigeert u door de verschillende stappen. U creëert eerst een nieuwe database en klikt vervolgens twee keer op volgende om de assembly toe te voegen. Hierna loopt u de door tabbladen onderaan de wizard om het model uit de juiste manier vast te leggen.1. Capture Assembly Structure
Vink de componenten van uw assembly aan die geconfigureerd moeten worden, deze verschijnen nu onder het tabblad 'Capture Models'.

 


2. Dimensions and Features
De volgende stap is het vastleggen van de features die moeten worden geconfigureerd. U kiest de onderdelen die u wilt suppressen en unsuppressen. U selecteert deze in de Feature Manager en klikt vervolgens in de DriveWorks wizard op Add. Zorg voor een duidelijke naam van deze feature, dit zal u helpen bij het maken van de regels in een latere stap.

3. Custom Properties
Hier kunt u aangeven welke (klant)informatie meegenomen dient te worden in alle tekeningen en notities. Het is ook mogelijk om nieuwe eigenschappen toe te voegen.


4. Drawing and Configurations
Hier voegt u de assembly tekening toe, zodat deze automatisch wordt geüpdatet.

Wilt u binnen een onderdeel features en dimensies aansturen? Ga dan wederom naar 'Capture Assembly Structure'. Dubbelklik op het juiste onderdeel en volg dezelfde stappen als hiervoor: ga naar 'Dimensions and Features' en voeg via de Feature Manager de features toe die suppressed of unsuppressed moeten kunnen worden. Wilt u een afmeting wijzigen? Dubbelklik dan op de schets in de Feature Manager om de afmetingen zichtbaar te maken, en vervolgens op de maat die configureerbaar moet worden. Let er ook dit keer op dat u een duidelijke naam toevoegt. Selecteer wederom de juiste Custom Properties én de tekening. Selecteer dan nog onder 'Drawing and Configuration' de optie 'Yes, allow me to create a rule to switch configuration'.

Maak een formulier
Om een formulier te maken, opent u het tabblad 'Form' en voert een naam in van de aan te sturen functie. Let op dat de naam die u opgeeft helder geformuleerd is; deze wordt gebruikt bij het maken van de regels en zal uiteindelijk te zien zijn in de user interface. U selecteert het gewenste type antwoord (bijvoorbeeld tekstveld of numeriek) en of dit veld verplicht is om in te vullen.


In de volgende stap kunt u het formulier testen, of nieuwe velden toevoegen. Om standaard waardes in te voeren opent u de testomgeving en voert de waardes in die u graag standaard weergegeven ziet. Klik vervolgens rechtsonder op 'Set Defaults'.

Voeg ontwerpregels toe
Voor deze laatste stap gaat u over naar het tabblad 'Rules'. Er moet een regel gemaakt worden voor elke vastgelegde Dimensie, Feature, Configuratie of Custom Property. Vink aan welke categorie u wilt bewerken en klik op volgende. Open vervolgens de regel die u wilt beheren en klik op 'Build'. In de Rule Builder die zich nu opent, voegt u regels toe door input te selecteren en vervolgens aan te geven wat hiermee gedaan moet worden. Dit werkt met hetzelfde principe als Excel formules. Zo kunnen verschillende inputbronnen gecombineerd worden, of kunt bijvoorbeeld een 'als-dan' regel invoeren.

Als alle regels zijn toegevoegd, wordt de groene pijl in de DriveWorks wizard zichtbaar en kunt u het formulier testen. De derde en laatste stap is nu volbracht, uw DriveWorks Xpress configurator is klaar voor gebruik. Als u meer beeld nodig heeft bij het gebruiken van DriveWorks Xpress, kunt u ook de how-to instructievideo's van DriveWorks bekijken via deze link: Instructievideo's.

Heeft u meer functionaliteiten nodig om uw product goed te configureren? Overweeg dan een overstap naar DriveWorks Solo of DriveWorks Pro. Deze versies van DriveWorks bieden uitgebreidere functionaliteiten. Zo kunt u een meer features aansturen als kleur, materiaal en textuur. Ook kunt u DriveWorks Pro inzetten als sales configurator die los staat van SOLIDWORKS. Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@cad2m.nl of 0314-377050.

Onderwerpen: DriveWorks, Configure-To-Order

Geschreven door Henry Gerritsen

Blogs geschreven door Henry Gerritsen