Hoeflon automatiseert met ERP integratie

Geschreven door Wendy Angenent op 18-7-18 9:26

Grote ruiten, stalen balken en andere zware of onhandzame voorwerpen: we tillen ze met een hijskraan. Maar hoe doe je dit in een nauwe ruimte, waar geen hijskraan kan komen? De firma Hoeflon biedt hier de perfecte oplossing voor: zij maken mini-hijskranen. Deze ontwikkelen ze compleet in SOLIDWORKS, met grote assembly's en veel tekeningen. Om de administratie hiervan te automatiseren, implementeerden we een koppeling tussen SOLIDWORKS en hun ERP pakket Ridder.

Handwerk

Edwin van den Brink, tekenaar-constructeur bij Hoeflon, vertelt: "Voorheen hadden we een aparte map met tekeningen en hielden we de nummers bij in Excel. Alles ging compleet handmatig. Door de groei moesten we op een gegeven moment echt automatiseren." Collega Bart van de Kieft vult aan: "Met een paar vinkjes aan en uit zetten, gaat SOLIDWORKS nu zelf aan het werk. Je ziet dat SOLIDWORKS de tekeningen van een model opent, wegschrijft naar het ERP en weer netjes sluit."

Tijdsbesparing

Wanneer ze SOLIDWORKS aan het werk hebben gezet, kunnen de engineers van Hoeflon aan de slag met andere taken. Het saaie deel van hun werk wordt automatisch uitgevoerd. Bart van de Kieft vertelt enthousiast: "Die werkbesparing, dat is geweldig. Als tekenaar wil je gewoon bezig zijn met ontwikkeling en niet met allerlei andere handelingen, die ook nog eens fout kunnen gaan! Afhankelijk van de grootte van je samenstelling en het aantal tekeningen, levert het echt veel tijd op. Stel dat je een minuut met een tekening bezig bent en je hebt er honderd... Dan heb je zo dik een uur gewonnen." Edwin van den Brink ziet nog meer voordelen, ook voor collega's buiten de engineering –zoals werkvoorbereiding en verkoop: "De werkvoorbereiding gaat makkelijker, het bestellen van delen kan eenvoudig vanuit het ERP gebeuren. En omdat er in Ridder een afbeelding van de tekening te zien is, weten alle collega's direct om welk onderdeel of samenstelling het gaat."

Aanrader

Bart van de Kieft weet het zeker: hij zou de integratie van ERP en SOLIDWORKS aan iedereen aanraden. Zeker voor bedrijven die producten maken met veel onderdelen en wijzigingen. Want een product is nooit in één keer goed en moet over de jaren gewijzigd, verbeterd en vernieuwd worden. "Ik zou zelfs bij de keuze van een ERP pakket zwaar laten meewegen of er een integratie met SOLIDWORKS voor bestaat. Maar ja, dan heb ik het alleen vanuit de engineeringspositie bekeken natuurlijk."

Verhuizing

Onlangs is Hoeflon verhuisd naar een nieuwe locatie en ging er iets mis bij de integratie. Gelukkig kwam er snel een oplossing: "CAD2M heeft dat meteen opgepakt en alles draaide al snel weer," aldus van de Kieft. "Als de koppeling niet werkt ben je wel even onthand en merk je hoe handig deze is. Ik weet nu dat ik niet meer zonder zou kunnen. Nee, terug gaan naar de oude situatie: dat is er niet meer bij!"

Onderwerpen: ERP intergratie, Klantverhaal, SOLIDWORKS tools

Geschreven door Wendy Angenent

Blogs geschreven door Wendy Angenent