Het hoe en waarom van Configure-To-Order

Geschreven door Henry Gerritsen op 16-7-18 15:29

CTO staat voor Configure-To-Order, oftewel: 'configureren op bestelling'. Waar u bij Engineer-To-Order (ETO) voor elke opdracht opnieuw gaat ontwerpen, stelt u bij CTO elke bestelling samen uit bestaande blokken. Op deze manier komt er geen engineer meer te pas aan iedere bestelling, maar kan er toch -binnen bepaalde kaders- voldaan worden aan specifieke klantwensen. Afhankelijk van het aantal onderdelen, kunnen de mogelijke configuraties van het eindproduct in de duizenden lopen.

Ter illustratie: stelt u zich een tafelproducent voor. Zij hebben één basismodel tafel. Deze wordt opgebouwd uit de onderdelen tafelblad, tafelpoten en lades. Een klant kan bij hen kiezen uit 3 verschillende soorten tafelbladen en 6 stijlen tafelpoten. Daarnaast kunnen optioneel 1 of 2 lades worden toegevoegd aan de tafel. Op deze manier hoeft hun engineer slechts 10 onderdelen te ontwikkelen, om klanten de keuze te bieden uit 54 verschillende tafels.

Waarom overschakelen van ETO naar CTO?
De kracht van herhaling in het productieproces moet niet onderschat worden. Wanneer een product voor de eerste keer gemaakt wordt, zal deze niet perfect zijn. Elke keer dat u hetzelfde product opnieuw maakt, zal het proces verbeteren en versnellen. Bij de duizendste keer heeft u waarschijnlijk een slim assemblageproces ingericht en handige productietooling bedacht. De werktekeningen en productiestappen zijn geoptimaliseerd en iedereen weet precies wat hij of zij moet doen. Misschien is er zelfs wel een stuk van de productie geautomatiseerd! Ook het product zal zich verbeteren: er is geleerd van gemaakte fouten en u heeft de beste leveranciers gevonden. Door de herhaling is de kwaliteit van uw proces en product zeer constant geworden.

Dankzij het standaardiseren van de modules, heeft u steeds dezelfde onderdelen nodig. Deze grotere inkoopkracht heeft veel voordelen. Met uw leveranciers maakt u goede afspraken over de levertijden, en de kostprijs gaat omlaag. Omdat steeds dezelfde onderdelen worden gebruikt, kan er een grotere voorraad aangelegd worden. Hierdoor kunt u sneller reageren op klantvragen. Daarnaast komt er geen engineer meer te pas aan de orders van uw klanten. Dit alles leidt tot een kortere levertijd én een lagere prijs, zonder dat het ten koste gaat van uw marge.

Hoe maak ik de overstap?
Veel bedrijven werken al sinds jaar en dag volgens het Engineer-To-Order principe. Het 'mee krijgen' van de werknemers is dan vaak één van de grootste uitdagingen bij de overschakeling naar Configure-To-Order. De Engineer wil graag alles kunnen maken en is bang dat hij zijn uitdaging verliest. De verkoper wil zo veel mogelijk verkopen, en daarom ver kunnen meegaan in de specifieke klantwens. CTO vraagt dus niet alleen om een procesverandering, maar óók om een cultuurverandering. Belangrijk is om CTO binnen de belevingswereld van de medewerkers te brengen. Laat zien wat voor hen de voordelen zijn én maak duidelijk dat CTO niet hun positie bedreigt. Laat bijvoorbeeld de engineer zien dat hij niet alleen maar productie van orders hoeft te draaien, maar juist meer tijd krijgt voor echte innovatie.

Met CTO kunt u het beste klein beginnen. Start met één product of productgroep en probeer niet alles tegelijkertijd aan te pakken. Maar het belangrijkste is: begin! Start zo snel mogelijk met een pilot. Gaandeweg leert u weer meer, en door de successen worden ook uw werknemers enthousiast.

Om aan de gang te gaan met CTO is er nog één belangrijk onderdeel: de juiste tools. Voor het modulair werken heeft u een configurator nodig, waarin de producten kunnen worden samengesteld. Gebruikers van SOLIDWORKS hebben reeds een configurator tot hun beschikking en kunnen dus direct aan de slag. In elke versie van SOLIDWORKS is namelijk de DriveWorks Xpress configurator opgenomen. Wilt u weten hoe u hiermee kunt starten? Houd dan onze website in de gaten, op korte termijn vindt u een how-to van DriveWorks Xpress. 

Onderwerpen: DriveWorks, Configure-To-Order

Geschreven door Henry Gerritsen

Blogs geschreven door Henry Gerritsen