Een postprocessor voor Mill-Turn machines

Geschreven door Arno de Knegt op 24-7-20 10:35

CAD2M is de afgelopen periode bij De Mercuur Metal Spinning & Pressing bezig geweest met het programmeren van een nieuwe Mill-Turn machine. De Mercuur Metal Spinning & Pressing is specialist in het forceren en persen van metaal. Onze CAM-consultant Wesley Rouwenhorst is de uitdaging aangegaan om de juiste postprocessor te ontwikkelen voor de Fanuc Doosan Puma 230 MSB van De Mercuur.

Aftrap van project

Het startschot van het project vond plaats in het pand van CAD2M aan de Logistiekweg in Doetinchem. Hier heeft Wesley een algemene uitleg gegeven over het programmeren van de Mill-Turn machine en de verdere werkwijze toegelicht. Vervolgens heeft Wesley een bezoek gebracht aan De Mercuur Metal Spinning & Pressing in Amsterdam, om een begin te maken met het programmeren.

Grijpen naar de middelen van nu

De coronacrisis kwam vervolgens om de hoek kijken. Consultant en operator staken de koppen bij elkaar en zij grepen direct naar de mogelijkheden die het huidige tijdperk te bieden heeft. Via onder meer TeamViewer en Google Meet werd continu informatie uitgewisseld. Zo is er stap voor stap een Postprocessor ontwikkeld en getest.

post-processor-Fanuc-Doosan-Puma-230

CAM-consultant Wesley begeleidde het project met de Mill-Turn machine: "Het is erg goed bevallen. Ik vind het tof om met nieuwe dingen bezig te zijn en me hierin te verdiepen. Als je dan samen met de klant progressie boekt, maakt me dat ontzettend enthousiast. Een eventueel hobbeltje op de weg is dan samen zo opgelost." Wesley ervaart de samenwerking met operator Ton Fransen tevens als zeer goed: "De communicatielijnen waren kort, waardoor er nauwelijks ruis is ontstaan."

Tevreden klant

Operator Ton Fransen is zeer tevreden over de samenwerking met CAD2M: "De samenwerking met Wesley was perfect! Dit hangt natuurlijk ook af van een persoonlijke klik die je hebt met iemand, maar die was er zeker. De CAM–consultant is volledig thuis in de materie en heeft er alles aan gedaan om het project tot een goed einde te brengen."

Over de software heeft Ton het volgende te zeggen: "Het werkt naar behoren en ik ben er zeker positief over. Begrijp me niet verkeerd, maar ik ben geschoold in conventioneel verspanen. Hierdoor lijken processen binnen CAM–software soms wat omslachtig. Dit merk ik bijvoorbeeld bij het aanmaken van een extra gereedschap, die je eens per zoveel tijd moet aankopen en niet een standaard handeling voor me is. Overigens vind ik de toegevoegde waarde van een CAM-besturingssysteem geweldig. Fouten worden bewezen gereduceerd en het is toekomstbestendig."

Fanuc-Doosan-Puma-230-MSB-Post-processor

In het bezit van een Mill-Turn machine en interesse om deze aan te sturen? 

Verspanen met CAD2M

Onderwerpen: SolidCAM

Geschreven door Arno de Knegt