Digitaliseer uw productieproces

Geschreven door Wendy Angenent op 18-7-18 10:08

Als u naar een 3D model kijkt, is direct duidelijk hoe het product eruit ziet. Voor de productie ervan zijn echter ook andere gegevens nodig, zoals afmetingen, materiaal en toleranties. Deze informatie wordt duidelijk op een 2D tekening, maar hiermee heeft u juist minder inzicht in de vorm van het product. Enkel de combinatie van de 2D en 3D documenten geeft het volledige plaatje. Waarom de voordelen van het 3D model en de 2D tekening dan niet integreren?

3D tekenen is inmiddels helemaal ingeburgerd in de ontwerp- en maakindustrie, maar de brug naar productie blijft vaak nog een 2D tekening. Dit is ontstaan toen we alleen nog papier hadden als middel om te communiceren. Zonde, want alle voordelen van 3D worden letterlijk platgeslagen op een papieren tekening. Inmiddels is deze techniek dan ook achterhaald en ontstaat er een trend van digitalisering en papierloos produceren. In deze blog leest u meer over de Model Based Definition (MBD) werkwijze, waarmee u handen en voeten geeft aan deze digitalisering van het productieproces.

De 2D werktekening

Bij veel bedrijven is de 3D engineeringsdata losgekoppeld van de 2D productiedata. De engineer ontwerpt een product in 3D en genereert een 2D tekening voor de productieafdeling of –firma. Het correct lezen en interpreteren van deze 2D tekening is een ware kunst en daarmee gevoelig voor fouten. Daarnaast leidt het loskoppelen van de 3D en 2D data tot twee aparte documenten. Gevolg: zodra het 3D model verandert, moeten handmatig ook de 2D tekeningen worden aangepast en vervangen in de productie. Arbeidsintensief, foutgevoelig en onnodig. Tijd voor een andere aanpak dus!

Wat is MBD?

De MBD werkwijze zorgt voor behoud van 3D informatie in het productieproces. Alle benodigde PMI gegevens als afmetingen, oppervlaktebewerking en las-symbolen worden toegevoegd aan het model, zodat een 2D tekening overbodig wordt. Productie-medewerkers krijgen toegang tot het 3D model, zodat ze deze vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Naast meer inzicht voor de productiemedewerkers, leidt MBD ook tot één bindend document. Alle belangrijke informatie is in het 3D model te vinden, waardoor er geen problemen meer zijn met verschillende versies en het synchroniseren van meerdere informatiedragers. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van een MBD werkwijze, in de Verenigde Staten zijn producenten van vliegtuigen en tanks zelfs al verplicht om dit communicatiemiddel te gebruiken. Het vergt een omslag in engineering en productie, maar de voordelen zullen dit snel overstijgen: efficiënter werken, minder fouten én een hogere kwaliteit. Met MBD bent u klaar voor de toekomst.

Meer weten over MBD? Meld u aan voor onze themadag "Digitalisering in de maakindustrie" via een mail naar marketing@cad2m.nl, of neem contact op met een van onze adviseurs via 0314-377050.

Onderwerpen: Model Based Definition, SOLIDWORKS MBD

Geschreven door Wendy Angenent

Blogs geschreven door Wendy Angenent