CAD2M helpdesk: de 5 meest gestelde tech-vragen

Geschreven door Bram Ottenhof op 16-7-18 15:19

Onze CAD2M helpdesk krijgt dagelijks vele vragen van engineers, ontwerpers en projectleiders binnen. Zo divers als het assortiment aan SOLIDWORKS producten is, zo uiteenlopend zijn ook de vragen. Soms wordt de helpdesk verrast met een vraag die nog niet eerder gesteld is, maar uiteraard worden ook vaak dezelfde vragen gesteld. In deze blog vindt u het antwoord op de 5 meest gestelde technische vragen.

1. Waarom veranderen er Toolbox onderdelen bij het openen van een assembly?
De Toolbox functionaliteit is standaard inbegrepen in SOLIDWORKS Professional en Premium, en bevat een bibliotheek met genormaliseerde onderdelen. Op deze onderdelen kunt u eventueel zelf aanpassingen doen, zoals een wijziging in de maten. Bij het openen van een assembly zoekt SOLIDWORKS de ID-nummers van de gebruikte Toolbox onderdelen op in uw eigen bibliotheek. En hier zit 'm de crux. Meestal zullen uw Toolbox onderdelen gelijk zijn aan die van de originele assembly, maar soms is dit niet het geval. Bijvoorbeeld als de assembly gemaakt is in een andere versie van SOLIDWORKS, of als u onderdelen in uw eigen Toolbox heeft aangepast. In dat geval wordt het originele Toolbox onderdeel vervangen door het onderdeel uit uw eigen Toolbox, met hetzelfde ID-nummer. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er een te grote bout wordt ingeladen, of dat een moer wordt vervangen door een ring.

Oplossing
Onder Tools - Options - System Options - Hole Wizard/Toolbox vindt u de volgende optie: "Make this folder the default search location for Toolbox components". Als deze optie aangevinkt staat, zal SOLIDWORKS altijd in uw eigen Toolbox op zoek gaan naar corresponderende ID-nummers, en het betreffende onderdeel inladen. Wilt u dat SOLIDWORKS uw Toolbox links laat liggen, en de originele onderdelen van de assembly inlaadt? Zet dit vinkje dan uit.

2. SOLIDWORKS Sheet Metal: Waarom zie ik de Extruded Cut niet terug in de gevouwen configuratie?
Dit probleem doet zich voor wanneer u bent overgegaan van de gevouwen configuratie van uw onderdeel naar de uitgevouwen configuratie, om daarin de Extruded Cut uit te voeren. Alle acties die worden uitgevoerd in een bepaalde configuratie, worden in de Feature Manager Design Tree onder deze configuratie geplaatst. De uitgevouwen configuratie en al haar acties worden dus in de Feature Manager geplaatst ná alle activiteiten die u doet in de originele, gevouwen configuratie. Als u dus van de uitgevouwen configuratie weer naar de gevouwen configuratie gaat, maakt u als het ware een stap terug in de Feature Manager. Alle bewerkingen die gedaan zijn in de uitgevouwen configuratie zijn nu 'verdwenen', of beter gezegd: ze zijn nog niet uitgevoerd en liggen in de toekomst.

Oplossing
De oplossing is dus: blijf in de gevouwen configuratie. Wilt u het gat toch maken terwijl de plaat plat is? Wissel dan niet van configuratie, maar vouw een deel van uw onderdeel uit met de Unfold feature in uw Sheet Metal Command Manager. Maak de Extruded Cut en vouw het onderdeel daarna weer terug naar zijn oorspronkelijke staat, met de Fold feature.

Ter illustratie ziet u in de onderstaande Feature Manager Design Tree dat Cut Extrude nummer 3 in de uitgevouwen configuratie is gemaakt (rood omlijnd) en Cut Extrude nummer 4 in de gevouwen configuratie (groen omlijnd), waardoor deze in de Feature Manager toch vóór de Cut Extrude 3 geplaatst is. Ook bijbehorende feature knoppen zijn omlijnd.

3. Wat moet ik doen bij de melding "System resources are running low"?
Als u een zware bewerking of file gebruikt in SOLIDWORKS, kan het zijn dat u deze melding krijgt. Het kan er op wijzen dat het werkgeheugen (RAM) tegen zijn limiet aanloopt. SOLIDWORKS adviseert een minimaal werkgeheugen van 8GB. Bij grote assembly's wordt 16GB of zelfs 32GB aanbevolen.
Een andere mogelijk oorzaak is dat het aantal GDI objects bijna over de vastgestelde grens heen gaat. De GDI is het onderdeel van het besturingssysteem dat zorgt voor de weergave van grafische elementen. Windows heeft een standaard limiet vastgesteld van 10.000 GDI objects. Wanneer een proces meer dan 10.000 GDI vergt, zal Windows het programma afsluiten.

Oplossing
Indien uw werkgeheugen niet toereikend is, controleer dan eerst in Taakbeheer (Task Manager) of er geen processen op de achtergrond draaien die onnodig capaciteit gebruiken. Als het probleem blijft bestaan, kunt u er het beste voor kiezen om meer RAM geheugen in te (laten) bouwen.
Is niet de RAM, maar de GDI het probleem? De standaard limiet van 10.000 GDI kan handmatig verhoogd worden tot wel ruim 64.000 GDI. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met onze helpdesk via support@cad2m.nl of 0314-377050, en wij helpen u verder.

4. Hoe versnel ik de rebuild tijd van een onderdeel, nadat er een Pattern is toegevoegd?
Het uitvoeren van een Pattern is een zware feature binnen SOLIDWORKS. Bij een Pattern wordt niet alleen de vorm gekopieerd, maar zal de hele feature opnieuw worden opgebouwd en doorgerekend. Dit trekt een zware wissel op de rebuild tijd van het onderdeel.

Oplossing
De uitdaging is om de Pattern bewerking lichter te maken. Dit kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een Geometry Pattern. Hiermee wordt alleen de vorm gekopieerd, en niet de achterliggende intelligentie. Dit scheelt SOLIDWORKS een hoop rekentijd. U doet dit door het vinkje 'Geometry Pattern' aan te zetten bij het uitvoeren van de Pattern. Let er wel op dat u deze methode alleen toepast als de omstandigheden exact hetzelfde zijn. Mocht u bijvoorbeeld een diepere Cut Extrude moeten maken dan het origineel, dan zult u toch de feature opnieuw moeten uitvoeren.

Er zijn nog een aantal andere opties waarmee patterns lichter gemaakt kunnen worden, deze worden behandeld in onze Advanced Part Modeling en Advanced Assembly Modeling trainingen.

5. Mijn model is in SOLIDWORKS Visualize maar voor de helft zichtbaar. Wat nu?
Ontwerpen worden in Visualize standaard gepositioneerd met het Origin als uitgangspunt. Valt de onderkant van uw model niet gelijk met het Origin? Dan is deze pas vanaf de Origin zichtbaar: het lijkt net of het model 'door de vloer is gezakt'.

Oplossing
U kunt dit probleem oplossen door te klikken op de button 'Snap to Floor' in het Objects menu. Niet het Origin, maar de onderkant van het model zal nu gebruikt worden als uitgangspunt. Deze wordt op de vloer geplaatst, en zo is het gehele model zichtbaar.

Als u een SOLIDWORKS Professional of Premium pakket met actief onderhoudscontract heeft, kunt u gratis gebruik maken van SOLIDWORKS Visualize. Lees hier hoe u het programma kunt downloaden: downloadinstructie Visualize.

Heeft u een anderen vraag voor de CAD2M helpdesk? Indien u een actief onderhoudscontract heeft afgesloten, heeft u recht op helpdeskondersteuning. Stel uw vraag via 0314-377050, support@cad2m.nl of het online portal op my.cad2m.nl. Wij zullen u zo snel mogelijk verder helpen.

Onderwerpen: SOLIDWORKS, SOLIDWORKS tech blog

Geschreven door Bram Ottenhof

Blogs geschreven door Bram Ottenhof