Brekr presenteert elektrische brommer met dddrop 3D geprinte onderdelen

Geschreven door Cebastyan Hammink op 15-10-19 10:40

Brommers kiek’n, maar dan zonder de herrie, stinkende uitlaatgassen en negatieve effecten op het milieu. Het langverwachte prototype van Model B, de nieuwste elektrische brommer van Brekr, is vorige maand onthuld. Ongeveer 300 mensen waren aanwezig bij het evenement in de DRU Cultuurfabriek te Ulft. Medewerkers van dddrop en CAD2M waren er ook bij om Brekr te feliciteren met hun prestaties.

3D geprint prototype

De ontwikkeling van het Brekr Model B prototype was een lang proces, waarin het Brekr team tegen verschillende design en productie uitdagingen aanliep. Dddrop heeft in dit proces een helpende hand geboden bij de ontwikkeling van de behuizing voor de accu. Brekr wilde snel en efficiënt een visuele representatie maken van de behuizing, op tijd voor de lancering van het prototype. Ze ontdekten dat de dddrop EVO Twin hierbij een rol kon spelen, wat leidde tot een samenwerking tussen de twee Achterhoekse bedrijven. brekr-reveal

Het gebruik van de EVO Twin maakte veel snellere productie mogelijk, dankzij het grote bouwvolume van de printer. Vanwege de grootte en vorm van de behuizing was printen in onderdelen noodzakelijk, maar het dddrop team slaagde er in om dit in slechts 6 delen te realiseren; een aanzienlijk lager aantal dan voorheen. Daarnaast reduceerde het team de hoeveelheid gebruikt supportmateriaal, wat een positief effect had op de kosten en printtijd. Zo leverden de ondersteuning door dddrop en de prestaties van de EVO Twin een succesvolle bijdrage aan het proces.

Testen met SOLIDWORKS Simulation

CAD2M werd ook betrokken in het ontwikkelproces van de batterijbehuizing, om een grondige virtuele test van het onderdeel uit te voeren in SOLIDWORKS Simulation. Het ontwerp van de behuizing moest sterk genoeg zijn voor een zware belasting, maar ook zijn aantrekkelijke uiterlijk behouden. Goed testen en optimaliseren voorafgaand aan het printproces was dus noodzakelijk. SOLIDWORKS Simulation hielp het ontwerpteam kostbare tijd en grondstoffen besparen. Met behulp van de software konden de CAD2M engineers mankementen in het ontwerp snel identificeren en verhelpen, nog voordat er ook maar één laag filament geprint was.

Verbreken van ketens

De Brekr Model B is ontwikkeld in De Kruisberg te Doetinchem, een gebouw dat vroeger dienstdeed als gevangenis. De ontwikkeling van een elektrische brommer in een gebouw dat gevangenis was heeft een sterke symbolische lading: het ontsnappen aan de ketens van niet-duurzame energie, om een vrije, meer geavanceerde en duurzame toekomst tegemoet te gaan.

De Achterhoek Connectie

Wie zijn beter geschikt om een groen project te initiëren dan Achterhoekse bedrijven met een groen hart? Het dddrop team was dan ook erg enthousiast toen ze werden benaderd door Brekr. Deze connectie bood dddrop niet alleen de kans om de mogelijkheden van de EVO Twin aan te tonen, maar ook om een mede-Achterhoeker te assisteren bij hun groene initiatief. Dddrop is trots dat Brekr het potentieel van de EVO Twin op waarde wist te schatten!   

Onderwerpen: dddrop, SOLIDWORKS Simulation, CAD2M

Geschreven door Cebastyan Hammink

Blogs geschreven door Cebastyan Hammink