SOLIDWORKS tip: Animation actors laten verdwijnen of verschijnen

Geschreven door Lennart van der Burg op 31-3-20 14:36

In de animation mode van SOLIDWORKS Composer is er de mogelijkheid om componenten te verbergen of te laten verschijnen gedurende het afspelen. Bekijk de onderstaande video om te leren hoe de zichtbaarheid van uw onderwerp aanpast binnen een animatie.

Techtip

In de video is te zien dat de transportbanden pas zichtbaar worden nadat de camera een halve rotatie om de assemblage heeft gemaakt. Hoe zichtbaar een component is wordt bepaald door de 'Opacity' in de 'Properties’-pane links onderin het scherm.

1 opacity

Vaak wordt het zichtbaar maken of het laten verdwijnen van componenten in een animatie verward met het aan- of uitvinken van de componenten in de Assembly-tree, maar dit zorgt ervoor dat de selectie gedurende de hele animatie niet meedoet.

Via de optie ‘Effects’ kun je een fade-in/out effect toevoegen welke de ‘Opacity’ van een selectie verandert, hiermee maakt u  het onderdeel zichtbaar of onzichtbaar. In het geval van de assembly uit de video willen we ervoor zorgen dat pas na 2 seconden, oftewel na een halve rotatie, de transportbanden zichtbaar worden. Om dit te voltooien zult u uit het effects menu de optie 'Fade in' moeten kiezen.

2 fade in

Zet de tijd op 2 seconden, selecteer de ‘Actors’ (componenten) van de transportbanden en selecteer ‘Fade in’ onder ‘Effects’. Op de tijdbalk zullen er nu twee property-keys aan de animatie worden toegevoegd. De eerste key zorgt ervoor dat de opacity van u selectie 0% is en de tweede 100%.  Dit houdt in dat wanneer de tweede property key ver van de eerste wordt geplaatst de fade-in lang zal duren,  dit betekent dus ook dat wanneer je ze op elkaar zet de selectie vrijwel direct zichtbaar wordt. 

3 key verplaatsen

 

Onderwerpen: SOLIDWORKS tech blog, SOLIDWORKS Tip

Geschreven door Lennart van der Burg