3D print tip: Houd uw 'printhoofd' koel

Geschreven door Cebastyan Hammink op 18-7-18 10:12

Wat een voorjaar! In Nederland hebben we al kunnen genieten van heel veel mooie zonnige dagen met hele hoge temperaturen. Verschillende warmte records zijn er gebroken en dat terwijl de zomer nog moest beginnen. Voor de meeste mensen is het mooie weer echt genieten, maar bij het 3D printen kan een hoge omgevingstemperatuur wel een extra uitdaging opleveren. Wellicht heeft dit al gemerkt de afgelopen weken?

Dat bij 3D printen alles om de juiste temperaturen draait, hoeven we niet meer uit te leggen. 3D printen is een strijd der temperaturen. De dddrop printers zijn uitgerust met een gesloten kast om zo de invloed van de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Maar u kunt zich voorstellen dat als de kamertemperatuur stijgt, het soms nodig is om extra te koelen of minder te verhitten om hetzelfde resultaat te krijgen. Vooral wanneer uw printer werkt in een ruimte zonder airconditioning is het belangrijk om hier goed op te letten. Hieronder vindt u een aantal tips om de invloed van de omgevingstemperatuur te minimaliseren.

Aanpassen temperatuur printbed
Als uw printer in een warme ruimte staat, kan het nuttig zijn om de temperatuur van uw printbed iets te verlagen na de eerste printlagen. Een goed voorbeeld; bij het printen van ABS adviseren we normaal gesproken een printbed temperatuur van 120 ºC, wanneer de kamertemperatuur boven de 25 ºC komt is het verstandig het printbed in te stellen op 100 of110 ºC.

Ventileer met de ventilatoren
Zorg ervoor dat de ventilator aan de achterkant van de printer altijd draait wanneer u print bij hogere omgevingstemperaturen. Om extra te koelen, kunt u de ventilator in de printkop harder zetten na het printen van de eerste paar lagen en de printkop dus opgewarmd is. Zet deze ventilator dan bijvoorbeeld van 40% naar 60%.

Niet te warm, niet te koud
Bij hoge buitentemperaturen willen we in veel gevallen binnen gaan koelen. Let wel op want een valkuil kan zijn dat de omgevingstemperatuur voor de printer dan te koud wordt. De printer heeft een warme omgeving nodig om te zorgen dat de modellen spanningsvrij en recht blijven. De temperatuur mag ook weer niet te hoog worden, filament wordt dan zacht komt vast te zitten in het wiel. Bij dddrop adviseren ze een kamertemperatuur (tussen de 21 ºC en 24 ºC) voor de beste printresultaten met de standaard printsettings.

Houd uw 'printhoofd' koel en geniet van de zomer!

Print uw eigen ijsblokjeshouder.

IJsblokjeshouder

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

Geschreven door Cebastyan Hammink

Blogs geschreven door Cebastyan Hammink