3D print tip: Hoe zorg ik dat mijn 3D print niet kromtrekt?

Geschreven door Cebastyan Hammink op 18-7-18 9:21

Vooral bij ABS, maar ook bij minder gangbare materialen als nylon wil het materiaal wel eens vervormen tijdens het printen. Dit kromtrekken of warping leidt tot mislukte producten en soms zelfs tot een 'hard hit': de printerkop knalt tegen het omhoog getrokken materiaal aan. Dat wilt u uiteraard voorkomen!

Waarom trekt een product krom?

Een print kan vervormen doordat het materiaal krimpt als het afkoelt. Hoe sterk een product slinkt, hangt af van de krimpsterkte van het materiaal. Omdat het printbed lekker warm is, zal de krimp onderaan minimaal zijn. Hoe hoger het product komt, hoe meer inkrimping. Dit verschil zorgt voor spanningen in het materiaal en uiteindelijk een krom model. Kromtrekken kan op twee plekken in het model optreden. Allereerst is er het delamineren. Hierbij trekken twee lagen in het model van elkaar weg en ontstaat er een scheur. Dit is vooral te wijten aan hechtingsfouten. Als u de juiste instellingen gebruikt, zou delamineren niet voor moeten komen. De tweede variant is het kromtrekken aan de onderkant van het product. Dit is hardnekkiger, maar gelukkig zijn er een aantal methodes om het te voorkomen.

Plaats een raft

Een raft is vrij vertaald een vlotje, waarop uw product wordt geplaatst. U print dan een aantal zeer luchtige lagen onder uw product. Dit zorgt voor minder krimpverschillen en spanningen aan de onderkant van uw product. En mocht er tóch warping ontstaan, dan treft dit vooral de raft in plaats van uw product. Het is daarom belangrijk dat het vlotje breder is dan uw product, zodat het geen problemen oplevert als de hoeken omhoog krullen.

Temperatuur

Temperatuurbeheersing is erg belangrijk bij het tegengaan van warping. Kies voor een printer waarbij de afkoeling van het product zo geleidelijk mogelijk gaat. Hiervoor is o.a. een gesloten en geconditioneerde kast essentieel. Zo heeft u controle over welke temperatuur het in de kast is, om verschillen in krimp te minimaliseren.

'Lijm' uw model vast

Bij het kromtrekken van een product staan twee krachten tegenover elkaar: de trekkracht van krimpend materiaal in de bovenste lagen versus de trekkracht van de printplaat. Kort gezegd: als de onderkant stevig vast zit op de printplaat, zal deze niet makkelijk omhoog kunnen trekken.

Er zijn een aantal hulpmiddelen te bedenken om het model vaster op de plaat te krijgen. Een veelgebruikte methode is het smeren van Dimafix. Deze vloeistof verandert boven een bedtemperatuur van 80 graden in een soort lijmlaag die het product op de plaat houdt. Wanneer het bed afkoelt, gaat de Dimafix weer een vaste fase in en laat het product eenvoudig los van de plaat. Een andere methode is het smeren van een slurry, die u zelf kunt maken van aceton en ABS. Wees hier echter voorzichtig mee! Omdat deze slurry ook plakkerig blijft bij het afkoelen, kunt u het product niet makkelijk van het printbed verwijderen. Gebroken glasplaten kunnen het gevolg zijn van een overdaad aan slurry. We raden dan ook altijd aan om voor de veiligere optie, Dimafix, te kiezen.

Onderwerpen: dddrop, dddrop tech blog, 3D-printen

Geschreven door Cebastyan Hammink

Blogs geschreven door Cebastyan Hammink